V Bratislavi na Slovaškem je od 21. do 24. aprila 2016 potekal Mednarodni festival pevskih zborov Slovakia Cantat 2016. Festival poteka od leta 2005. V vseh teh letih je na festivalu sodelovalo več kot 750 zborov in orkestrov ter več kot 23.000 glasbenikov.

Letošnji festival se je začel z otvoritvenim koncertom že v četrtek, nadaljeval pa se je s tekmovalnimi nastopi devetnajstih pevskih zborov iz Avstrije, Švice, Češke, Italije, Poljske, Slovaške in Slovenije. Skupaj je na vseh prireditvah pelo več kot 800 otrok, mladih, odraslih in starejših pevcev v različnih kategorijah. Nekateri zbori so nastopili tudi na festivalskih koncertih in pri nedeljski sveti maši.

Zbor je tekmoval v dveh kategorijah – odrasli mešani pevski zbori in sodobna glasba. V kategoriji odraslih mešanih zborov so se mešale melodije in harmonije renesanse, romantike ter novejših skladb. V kategoriji sodobna glasba pa so pevci pod vodstvom dirigenta odpeli dve zahtevni skladbi Erica Whitacrea in Urmasa Sisaska.

V obeh kategorijah je zbor dosegel zlati priznanji – v kategoriji odraslih mešanih zborov in kategoriji sodobna glasba. Člani sedemčlanske komisije so bili navdušeni nad interpretacijo skladb v izvedbi Komornega zbora Ipavska z dirigentom Michelejem Josio, zato so zbor nagradili še s posebnim priznanjem za interpretacijo/dramaturgijo. Vsekakor gre zahvala za tak uspeh dirigentu, vsem zagnanim pevkam in pevcem ter Marku Sancinu (pomočnik dirigenta) in Karmen Ferjančič Žgavc (korepetitorica).

 

Oznake: