Michele Josia se je rodil leta 1974 v Rimu. Kompozicijo in zborovodstvo je študiral na Konservatoriju »Ottorino Respighi« in Konservatoriju za glasbo »Licino Refice«, diplomiral je leta 2004.

Bil je asistent zborovodje pri mnogih vidnih sestavih v Italiji in Sloveniji (zbor Musicanova iz Rima, APZ Tone Tomšič, VAL, s katerim je leta 2009 zmagal na 57. tekmovanju Polifonico internazionale »Guido d’Arezzo«). V Sloveniji je vodil več sestavov, med njimi Komorni zbor Krog iz Ljubljane in Vox Carniolus z Jesenic, s katerim je dobil vrsto nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Za te dosežke je prejel plaketo župana Občine Jesenice.

Doma in v tujini je bil član žirij zborovskih tekmovanj in tekmovanj zborovske kompozicije. Je umetniški direktor mednarodnega zborovskega tekmovanja »Musica Sacra a Roma« in »Musica Eterna a Roma«.

Kot skladatelj ustvarja zborovska dela in glasbene kulise za kratke, celovečerne in dokumentarne filme, ki so bili predvajani na številnih mednarodnih tekmovanjih in festivalih (Cannes, Spoleto, Tokio, London, … ). Njegove zborovske skladbe so izvajane tako v Italiji kot drugje. Agnus Dei iz njegove Misse brevis je bil leta 2011 premierno izveden z zborom Coro Città di Roma maestra Maura Marchettija, ki mu je dirigiral sloviti ameriški skladatelj Eric Whitacre. Od leta 2009 je član akademije Cinema Italiano ter član žirije filmske nagrade »David in Donatello«.