Za člane zbora se je izredna pevska sezona zaključila z vročim in uspešnim gostovanjem v Italiji, na otoku Sardinija. Z dvema koncertoma smo nastopili v okviru 14. mednarodnega festivala zborovske glasbe »Nella città dei Gremi«.

Prvi koncert smo imeli v petek, 21. julija, v cerkvi Sv. Katarine (Chiesa di s. Caterina) v centru mesta Sassari, kjer smo se predstavili s sakralnim in ljudskim programom slovenskih avtorjev (Čopi, Makor, Lebič, Vremšak, Pustinek Rakar, Slosar….).

Drugi koncert v baziliki Presvetega srca (Basilica del Sacro Cuore) v soboto, 22. julija, je nosil naslov »Luči in sence od romantike do moderne« (Mendelssohn, Whitacre, Sisask, Wolf, Orban, Busto, Ešenvalds…). Na tem koncertu smo prvič javno izvedli tudi Wolfovo skladbo z odličnimi solisti in klavirsko spremljavo, ki jo je izvedla izvrstna mlada pianistka Janja Nagode. Polna bazilika navdušenih poslušalcev je bila najboljša in najbolj prijetna nagrada za izvrsten koncert, izpeljan v pravih tropskih razmerah, kakršnih niso doživeli niti člani z najdaljšim stažem v zboru.

Poleg dveh glavnih koncertov smo imeli še “open air” nastop na dan prihoda v mestni četrti “Li Punti”, naslednji dan pa nastop v središču mesta Sassari v mešani zasedbi (slovenske ljudske pesmi), na izključno prošnjo organizatorja pa smo še enkrat zapeli Slosarjevo skladbo Ive v odlični izvedbi solista Tineta Krtelja.

Moška sekcija se je predstavila še z ljubezenskimi in narodno prebudnimi skladbami. Ob tem nastopu velja omeniti še zanimivost, ki so jo opazili pevski kolegi iz moškega zbora Corocastel iz Conegliana (Treviso, Italija). Ko so naši fantje peli pesem Predraga lahko noč – aranžma je uredil oz. zapisal v notno črtovje član zbora, baritonist in glasbenik Bogdan Praček – so nekateri starejši pevci zbora Corocastel peli na isto melodijo drugo pesem v italijanskem jeziku, katero so nekoč prepevali italijanski Alpini. Prav zaradi te prigode se je stkala posebna vez med zboroma Ipavska in Corocastel iz Conegliana. Kratek nastop pa je zbor izvedel še na ladji, ko smo iz Livorna pluli na Sardinijo. Turisti so prisluhnili in navdušeno zaploskali.

Po vseh nastopih in koncertih smo si zadnji dan bivanja na Sardiniji privoščili turistični obisk mesta Alghero ter v živo preizkusili tudi slanost morja ter vročino sončnih žarkov na odprtih peščenih plažah.

Z vidika organizacije je bilo to gostovanje eno izmed zahtevnejših do sedaj, saj je bilo potrebno usklajevanje med obveznostmi članov, urniki trajektov, pričetkom festivala in razpoložljivimi sredstvi, kar pa je odlično izpeljal predsednik zbora Tomaž Bavčar, za kar smo mu člani res hvaležni.

Takega obsežnega projekta pa ne bi mogli izvesti brez naših glavnih sponzorjev: Občina Vipava, občina Ajdovščina in MAHLE Letrika iz Šempetra, katerim se zahvaljujemo za vso podporo in pomoč.

Vida Trošt Vidic, A. K.